Rapport från konstrunda i Mölndals innerstad maj 2023

Mölndals stads konstintendent Andreas Roth tog oss med på en liten konstrunda utomhus den 10 maj där vi fick veta mer om offentliga konstverk i Mölndals innerstad.

Mölndals stads konstintendent Andreas Roth tog oss med på en liten konstrunda utomhus den 10 maj. 13 intresserade medlemmar lyssnade till hans guidning av tre skulpturer i centrum.

Vädrets makter var med oss förutom att det blåste en del. Som tur var hade Andreas en portabel mikron med sig.

Vi började på torget utanför stadshuset. Där finns en stor rund skulptur med inbyggd fontän åt båda sidor. Ena sidan visar bebyggelsen i Mölndals tidiga historia, medan andra sidan skildrar nutidens byggnader och verksamheter. Denna skulptur, som heter ”Faesbiaergha”, är skapad av Roland Anderson.

Vi promenerade vidare till Mölndals torg. Där fick vi reda på att vi stod på konstverket. Hela torget bestod av indelade rutor med olika stenbeläggningar. Mittstråket bestod bl a av ”mattor på golvet”. Detta användarvänliga och dekorativa konstverk med namnet ”Gyllene snittet” är skapat av Åsa Maria Bengtsson.

Utanför stadsbiblioteket finns ett minitorg, uppkallat efter skådespelerskan Ulla Jacobsson. Där finns en skulptur av en arg, nutida flicka. Omkring henne på marken finns mosaikbilder av filmaffischer från Ulla J:s filmkarriär på 1950 – talet. Skulpturen vill påminna om att debatten om kvinnans frigörelse än idag är aktuell. Skulpturen heter ”Ulla, hur gick det sen?” och Björn Carnemalm står för skapandet av densamma.

Vi tackade Andreas för en fin och intressant promenad. Han är alltid engagerad och har stor kunskap om konstverken han guidar om.